World Wide Web

World Wide Web, www eller webben, vilket man nu vill kalla det, är en tjänst som gör det möjligt att på ett enkelt sätt placera och dela dokument med andra via internet eller intranät.

Vad är webben?

När man ska skapa sin egen hemsida kan det vara både nyttigt och intressant att veta lite om hur webben, internet och hemsidor uppstod och i vilket syfte. Att publicera en sida på webben behöver inte vara svårt men det kan vara skillnaden mellan succé och konkurs för ett företag, beroende på hur man lyckas presentera sig i cyberrymden. Webben är en tjänst där man kan få åtkomst till webbdokument eller webbsidor. Med hjälp av ett speciellt program, en webbläsare, kan användaren ladda ner hypertextdokument som kan bestå av bilder, multimedia, hyperlänkar och mycket mer. Det är det här man kallar att ”ladda ner en webbsida”. Sidorna ligger lagrade på olika typer av webbservrar och för att kunna navigera mellan de olika webbplatserna använder man sig av prefixet www.  Att planlöst följa olika hyperlänkar och hoppa från webbplats till webbplats kallas för att nätsurfa. Det vanligaste är att det finns en webbsida/hemsida på en webbserver men det finns också servrar som huserar många hemsidor. Detta kallas för webbhotell och de kan i sin tur ha ett eller flera typer av program där allmänheten bjuds att tillverka en egen hemsida, till varierande kostnad.

Webbens grundare

Innan World Wide Web grundades fanns inget system som kunde samordna eller länka det digitala informationsflödet. Webben kommer från ett arbetsprojekt vid CERN som är ett forskningsinstitut i Schweiz. Webbens fader Tim Berners-Lee arbetade mycket tidigt med dataprogrammering och började vid CERN som konsult. Tim Berners-Lee skapade där den första webbplatsen redan 1990 som sedan fanns tillgänglig för allmänheten under 1991. Berners-Lee skapade även den första webbservern och den första webbläsaren. 1993 fattades ett historiskt beslut vid CERN, det var då rättigheterna till www släpptes helt fria. Detta satte fart på webbens spridning och inom några år fanns webben tillgänglig över hela världen. Tanken med webben var först och främst att man skulle kunna utbyta information och samarbeta genom ett nätverk av datorer och hypertextdokument oavsett var man befann sig. Den första webbsidan som skapades handlade om CERN och projektet med just www. Han fortsatte sedan att arbeta med utveckling av de standarder och de kommunikationsprotokoll som användes. Berners-Lee grundade 1994 World Wide Web Consortium vid det tekniska institutet i Massachusetts där han fortfarande är verksam som forskare. Han har även skrivit boken ”Weaving the web” som handlar om webbens historia, nutid och framtid. För sitt livsverk, World Wide Web, har Berners-Lee fått många erkännanden och priser. De brittiska utmärkelser som han fått är bland andra ”Officer i Imperieordern”, ”Royal Medal” och 2004 blev han dubbad till ”Riddare av Imperieordern” av Drottning Elisabeth II. Han har även vunnit det prestigefulla finska priset ”Millennium Technology Prize” som är ett penningpris på 1 miljon Euro. Berners-Lee har även blivit framröstad av det brittiska folket till att vara en av de 100 främsta britterna genom tiderna. Time Magazine har röstat fram honom till en av de 100 mest inflytelserika personerna genom tiderna och i han blev även hyllad i samband med OS-invigningen 2012. Man kan lugnt säga att Berners-Lee har varit med och förändrat världen genom sitt skapande av World Wide Web.