WordPress – Ett verktyg för hemsidesbyggande

I början av 2000-talet lanserades WordPress som ett sätt att skriva bloggar. Nu, drygt femton år senare, har det växt till sig och blivit en världsledande plattform. Det är inte längre bara bloggar utan även företagshemsidor och webbförsäljningssidor som använder sig av WordPress. Statistik finns som visar på att programmet nyttjas av ungefär 30 procent av de tio miljoner populäraste hemsidorna på internet vilket gör den till klart världsledande. Tvåan ligger långt efter på ungefär tre procent så mycket tyder på att det finns flera anledningar till att välja just WordPress.

Enkelt och användarvänligt

WordPress följer ett koncept som kallas CMS, Content Management System, som innebär att man inte behöver kunna kodning för att uppdatera en hemsida. Detta leder till att fler i företaget kan hålla hemsidan igång och hjälpa till med erforderliga uppdateringar för att nå ut med aktuell information, utan att behöva hjälp av en webbdesigner. Eftersom WordPress är en så kallad open source, öppen programvara, innebär det att man som användare kan läsa och modifiera koden precis hur man vill. På så vis kan man få en hemsida som ser ut precis enligt den design man önskar och även med de önskemål man har på funktioner. Det mest troliga är att den funktion som önskas redan finns tillgänglig någonstans, fri att använda, så att man inte behöver uppfinna den igen. Det spelar heller ingen roll om företaget är litet eller stort eftersom plattformen lätt växer med det lilla företaget som expanderar utan att spricka i sömmarna.

Bli synlig på Google

För ett litet företag i de djupaste och mörkaste av skogar är det viktigt med marknadsföring. Utan reklam eller marknadsföring kommer man inte att få sälja varken varor eller tjänster. Det mest essentiella idag är att företaget synliggörs i en stor sökmotor, som exempelvis Google. Genom sina korrekta och automatiserade funktioner gör WordPress en stor del av detta jobb självmant. Med enkla tillägg, exempelvis pluginet Yoast, når man en bättre placering i sökmotorernas söklistor. Om man dessutom skriver en blogg på hemsidan kan du genom detta få ytterligare förtur i söklistorna genom fler sökordsträffar. Det går alldeles utmärkt att även skapa en webbshop i WordPress om man skulle vilja komplettera hemsidan med ett verktyg för internethandel. Har man inte en blogg eller en webbshop från början utan en enkel hemsida är det enkelt att lägga till detta i efterhand. WooCommerce är ett tillägg som ofta används för att göra snygga webbshoppar.

Design- och kodfrihet

Du har absolut kontroll i WordPress. I och med att det är en öppen programvara äger du alla rättigheter själv. Ingen annan kan fatta beslut om att lägga ner programmet så att du plötsligt och utan förvarning står helt utan din hemsida. En annan stor fördel är att WordPress är webbaserat. För dig innebär detta att du kan använda dig av såväl dator och surfplatta som telefon när du skall uppdatera hemsidan. Utseendet på sidan är också något du kan styra helt själv efter dina önskemål. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Genom den frihet som finns med den öppna programvaran finns det hur mycket hjälp som helst att få runtom i världen av engagerade WordPressanvändare.