Olika sätt att tjäna pengar på din hemsida

I dagens uppkopplade värld finns det självklart en hel del möjligheter att även tjäna pengar på det man sysslar med online.

Om man t.ex. har en egen hemsida kan man på olika sätt se till att det blir en lönsam affär. Viktigt att tänka på är att ju bättre hemsida man har och ju mer arbete man lägger ner på den, desto enklare är det att lyckas med att också göra vinning på den. Som första steg kan det därför vara bra att se till att den sida man gör verkligen är något man brinner för och är beredd att arbeta hårt med för att lyckas. Inget kommer gratis, inte ens på internet.

Sälj saker

Ett enkelt och populärt sätt att tjäna pengar på är att ha försäljning på sin hemsida. En sida om hundar och katter kan enkelt kombineras med en butiksdel där sådana t-shirts, posters eller almanackor säljs. Inläggorder med andra ord. Detta kräver en del arbete om man gör allt själv, saker ska packas in och skickas. Ett alternativ för den som vill fokusera på själva sidan i sig kan vara att kolla upp webbsidor som gör print-on-demand. Då tar detta företag hand om allt och en provision utgår istället.

Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är populärt inte minst hos bloggare. Det innebär att om du skriver om t.ex. rockmusik kan du lägga in en länk för en specifik cd till en skivbutik. När någon klicka på länken och köper en cd så utgår en provision. Inte minst hos modebloggare är detta vanligt. Det de tipsar om tjänar de pengar på via affiliatemarknadsföringslänkar. Det finns många företag som sysslar med den här typen av tjänster. Ett av de mer kända är Tradedoubler.

Reklam

Det kanske mest vanliga sättet att tjäna pengar på en hemsida är reklam. Vilka sidor idag har inte reklambanners eller reklamförsidor? Tidningar, bloggar och även en hel del tjänster använder sig av detta. Normalt sätt så ökar intäkterna ju mer populär sidan är och ju mer klick den får. Ett tips kan vara att använda Google AdSense vilket förenklar mycket. Då får man färdig javascriptkod att lägga in på sin sida och därefter betalt i förhållande till sitt besökarantal. Google anpassar annonserna efter besökaren.

Betalvägg

För den mer avancerade hemsidan så kan en betalvägg eller medlemskap för att få del av visst innehåll vara en lösning. Allt fler tidningar och tjänster använder sig av denna metod, även mindre sådana. Det viktiga är att sidan har något att erbjuda som besökare är villiga att betala för och ofta kombineras en gratisdel med en mer utvecklad betaldel.

Videor

Om rörliga bilder är en del av hemsidan så är ett möjligt alternativ att använda YouTube och monetisera videorna. Det innebär i princip att om många personer ser på videorna så får innehavaren en provision på den reklam som visas i den. Här finns dock en hel del krav på antal tittningar videon måste ha och överlag en hel del andra regler, men det kan vara värt det för den som har en populär kanal.