Allt du behöver veta om VPN tjänster

VPN (virtuellt privat nätverk) har nog de flesta som befinner sig på nätet någon gång hört talas om. Det är en slags teknik som för varje år som går blir allt mer populär att använda sig ut av. Det kan finnas många olika anledningar till att man vill använda sig av VPN men oftast handlar det om att kunna känna sig säker ute på nätet. En annan mycket vanlig orsak till att många idag vill använda VPN är för att de vill kunna komma åt hemsidor som är geoblockerade. Anledningarna att använda sig av VPN är många och det kan vara lätt att tro att det är svårt att komma igång men det stämmer inte. Det är inte alls svårt att börja använda VPN men innan något annat kan det vara bra att ha koll på hur VPN fungerar och varför man bör använda sig av den smarta tekniken.

Vad är VPN och varför ska man använda det?

Vad är VPN? VPN en teknik som hjälper till att skapa en säker anslutning på ett nätverk som annars skulle vara osäkert. Det tekniken gör är att ansluta sig till en server vart som helst i världen och är alltså en bro mellan en användare och en server, detta brukar kallas för tunnel.

Vad geoblockering? Geoblockering är en teknik som gör att innehållet på en hemsida blockeras för personer som kommer från vissa geografiska områden. Tekniken kan fungera lite olika men vanligast så kontrollerar hemsidan ens IP-nummer och ser då vilket land man befinner sig i. Genom att använda VPN så kan man ansluta sig till ett säkert nätverk så att det ser ut som att man befinner sig på en annan plats än där man är. Många använder idag VPN för att kunna komma åt det amerikanska utbudet av Netflix eller för att se videor på Youtube som är blockerade i vissa länder.

Varför VPN? det finns såklart många anledningar till att man bör använda sig av VPN men den främsta anledningen är för att på ett enkelt sätt kunna känna sig säker ute på nätet. Vill man kunna känna sig anonym när man surfar ute på nätet så är det också en fördel att använda VPN, alla ska nämligen ha rätt till sitt eget privatliv och vill man kunna känna sig säker ute på nätet ska man såklart kunna göra det. En annan anledning till varför man bör använda sig av tekniken är för att på ett enkelt sätt kunna komma åt sajter som är geoblockerade. Vill man titta in Netflix amerikanska utbud eller titta in en video på Youtube som är blockerad i det landet som man befinner sig i? Använd då VPN.

Vilken leverantör? Idag finns det många olika VPN leverantörer och vilken VPN-tjänst som är bäst beror på vad ens krav på tjänsten är. Är integritetsskyddet det som är viktigast eller är det viktigaste bara att kunna komma förbi geoblockeringen för en billig peng? Några av de populäraste VPN-tjänsterna är följande:

*Cyberghost

*Windscribe

*Mullvad

*Nord VPN

*Strong VPN